Kawy Australii
Arabica K7 to wyhodowana w australijskim laboratorium w
palantacji Legetet w Muhoroni mutacja Arabica Bourbon, której głównym celem
była odporność na choroby, zwłaszcza rdzę kawową. W pierwszym pokoleniu kawowce
Arabica K7 są odporne na rdzę, w drugim i trzecim wykazują odporność również na
inne choroby. Niewątpliwe zalety Arabica K7 pod względem odporności przyćmiewa
jednak jej raczej niskiej jakości profil smakowy, sytuujący ją w klasie Arabica
Ruiru-11, daleko od legendarnej Arabica SL-28. Zdarzyło mi się spotkać opinie o
bardzo dobrym profilu smakowym kawy z odmiany Arabica K7, są one jednak
wyrażane głównie przez kenijskich producentów i ogólnie za główną zaletę tej
odmiany uważa się jej wysoką odporność i znaczną produktywność.
znajdź nas na facebooku
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=852227721540810&id=647445815352336
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz