poniedziałek, 12 października 2015

kawy australii



Kawy Australii
Arabica K7 to wyhodowana w australijskim laboratorium w palantacji Legetet w Muhoroni mutacja Arabica Bourbon, której głównym celem była odporność na choroby, zwłaszcza rdzę kawową. W pierwszym pokoleniu kawowce Arabica K7 są odporne na rdzę, w drugim i trzecim wykazują odporność również na inne choroby. Niewątpliwe zalety Arabica K7 pod względem odporności przyćmiewa jednak jej raczej niskiej jakości profil smakowy, sytuujący ją w klasie Arabica Ruiru-11, daleko od legendarnej Arabica SL-28. Zdarzyło mi się spotkać opinie o bardzo dobrym profilu smakowym kawy z odmiany Arabica K7, są one jednak wyrażane głównie przez kenijskich producentów i ogólnie za główną zaletę tej odmiany uważa się jej wysoką odporność i znaczną produktywność.
znajdź nas na facebooku
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=852227721540810&id=647445815352336

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz