poniedziałek, 18 kwietnia 2016

kenijskie kawy




Z udziałem w rynku wynoszącym około 1,5%, Kenia jest uważana - na podstawie ilości - za drobnego producenta na rynku światowym. Jednak, gdy weźmiemy pod uwagę jakość i niezwykłą postać kawy, Kenia należy do jednego z najlepszych producentów w każdym momencie. Kawa z Kenii dysponuje bardzo mocną strukturą i wymaga więcej ciepła niż inne kawy w procesie prażenia. Jest to spowodowane tym, iż rośliny kawy w Kenii są uprawiane na dużych wysokościach, aż do 2100 m, gdzie kawa rośnie bardzo wolno. Ziarna są selekcjonowane i sprzedawane w różnych klasach towarów. Większość eksportu, otrzymuje klasyfikację "AB", natomiast najlepsze cechy otrzymują tytuł "AA". Ze względu na ich rzadkość, Kenia "Perła Afryki" jest absolutną specjalnością. Jeżeli krzew kawy nie może dostarczyć wystarczających substancji odżywczych to owoce kawy nie rosną, tylko jeden krzew rozwija owoce w tzw.: Perłę Afryki. Ziarno gromadzi tyle siły i rośnie tak powoli co powoduje, że staje się bardziej aromatyczna niż większość ziaren. Nasza "Perła" to perła z regionu "Kiundi" zbierana ręcznie.

Doświadczony mistrz musi użyć wszystkich swoich umiejętności i możliwości w procesie prażenia ziaren, ponieważ perły kawy są rzadkiej urody. Jeśli jest sukces w prażeniu kawy to rozwinie się jej typowy charakter czekolady, łagodnej pikanterii i będzie się rozwijać pełnia kenijskiej kawy.

http://kawaiherbata.sklep.pl/produkt/kawa-kenia-aa-top/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz